Powered by:
mediacontent.nu

Emmo Meijer van ChemistryNL spreekt met VIP-leden over visie en imago van topsector chemie

Verslagen 20-11-2020 om 15:42 - Chemie - Industrie - VIP-events


Emmo Meijer van ChemistryNL spreekt met VIP-leden over visie en imago van topsector chemie


Het eerste online VIP-event was afgelopen maandag gelijk ook de eerste editie in de reeks keynotes over Topsectoren en Vakcommunicatie. In een interactieve videoconference sprak boegbeeld Emmo Meijer van ChemistryNL over trends in de chemie en de rol van vakmedia bij het behalen van de doelen van deze Topsector. Aan de orde kwam ook het imagoprobleem waar bedrijven in de sector mee worstelen en natuurlijk de rol van de media daarin.

Emmo Meijer is een grote naam in de chemische industrie en dus was het best eervol dat hij tijd wilde maken voor VIP. Met een achtergrond bij onder andere DSM Research, Unilever en FrieslandCampina heeft hij al bijna vier jaar een rol als boegbeeld voor de chemie in Nederland. Hij sprak in zijn keynote onder andere over de weg die de Topsector Chemie (inmiddels ChemistryNL) heeft afgelegd, keek naar de stip aan de horizon en schetste de internationale context.

Chemie is overal

De chemie vertegenwoordigt een grote bedrijfstak en dat wordt in ons land nog wel eens onderschat. Een groot deel van de consumenten beseft volgens Meijer niet dat er chemie te pas komt aan bij (bijna) alle producten die zij gebruiken. “Chemie is overal”, zei hij. “Maar bij incidenten, en die zijn er in elke sector, staan journalisten weer vooraan met een oordeel. Goed, het zijn dan wel vaak journalisten van algemene media maar die hebben wel degelijk invloed op het imago van de sector. Dat is soms wel eens jammer.”

Chemie aan zet

Meijer gaf voorbeelden van wat de sector al heeft bereikt, zoals geoptimaliseerde assets door innovatie. “In 40 jaar tijd is de capaciteit verviervoudigd en hebben we CO2-reductie, efficiëntie en energiebesparing bereikt door radicale procesveranderingen. Om de klimaatdoelen te halen, is echter meer nodig. Die doelen zijn misschien wat te ambitieus want 2030 is al best dichtbij. De technologie is er wel maar die moet nog verder ontwikkeld.” “In Nederland hebben we per sector een topsectorbeleid, waardoor we per sector een topsectorbeleid hebben terwijl dit in andere landen wel eens anders is ingericht. Dat vormt voor Europa nog wel eens een uitdaging. De Nederlandse chemie is omvangrijk, belangrijk voor onze economie en in zekere zin uniek. En toch laat het imago van de sector soms nog wat te wensen over. Zeker als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Duitsland waar over het algemeen lovend wordt gesproken over de chemische sector in hun land.”

Thema’s

Kijkend naar de toekomst richt ChemistryNL zich volgens Meijer de komende vier jaar op de thema’s energie en duurzaamheid, landbouw, water en voedsel, veiligheid en cruciale technologieën. Recycling van plastic is volgens Meijer een goed voorbeeld van een thema dat snel door alle partijen in de chemische keten moet worden opgepakt. “Slechts enkele procenten van het plastic in Nederland wordt gerecycled tot bruikbare producten. Dat is bij velen onbekend. Maar dit heeft deels te maken met de verschillen in prijs en kwaliteit van gerecycled versus nieuw plastic. Daarmee is het dus eigenlijk helemaal niet interessant om te recyclen. Veel bedrijven vragen dus om level playing field en die handschoen moet de keten in onze sector oppakken”, aldus Meijer.

Imagoprobleem

Ruim veertig belangstellenden uit de media en PR namen maandag deel aan de keynote en interactieve discussie die in de chat ontstond. Samen met Meijer constateerden de deelnemers dat de chemie een imagoprobleem heeft bij het grote publiek. Meijer nodigde alle aanwezigen dan ook van harte uit om eens aan te kloppen bij ChemistryNL met vragen over ontwikkelingen in de chemie. “Uiteraard sta ik daar voor open. Kijkend naar andere topsectoren staat een sector als de AgroFood toch dichter bij consumenten en is de Hightech jong en avontuurlijk. En er zijn minder incidenten geweest in het verleden. Over onze sector is nog veel onbekend dus daarin hebben wij ook stappen te maken. Chemische bedrijven mogen de deuren dus best wat meer open zetten, ook voor de media. Ik heb daar vaak met onze PR-mensen en voorlichters over gesproken maar sommigen zijn wat hardleers.”

Topsector Hightech op 27 januari

Het succes van de keynote met ChemistryNL is een bevestiging van de keuze voor deze reeks over Topsectoren en Vakcommunicatie. De volgende keynote is gepland op 27 januari 2021 en dan spreekt Leo Warmerdam van de Topsector Hightech Systemen & Materialen. Aanmelden kan binnenkort op de site en VIP-leden krijgen hierover een mail.

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.