De fabriek van de toekomst staat in Rijen in Brabant. Aan een lopende band worden smartphones in elkaar gezet en robots rijden af en aan. Brabants Dagblad heeft een uitgebreid artikel gepubliceerd over deze fabriek waar geen mens aan te pas komt. “Machines en robots praten met elkaar via een supersnelle, draadloze 5G-verbinding”, beschrijft journalist Berry van der Heijden. “Dit project, waarbij bedrijven en onderwijs elkaar gevonden hebben, is uniek voor Nederland.”
In de hal van Gate2 aan de Ericssonstraat in Rijen is volgens het artikel een ‘revolutie; gaande voor het midden- en kleinbedrijf. De fabriek is een aaneenschakeling van kasten, modules, lopende banden, robotarmen en zelfrijdende robots en heet voluit Cyber Physical Factory. De fabriek van de toekomst is compact en snel aan te passen om kleine partijen in verschillende uitvoeringen van een product te maken.
In Gate2 in Rijen werken bedrijven en onderwijs samen om ‘zonder handjes’ te produceren en digitaal via 5G te communiceren. Gate2 is onderdeel van Midpoint Brabant, een samenwerkingsverband met bedrijven, organisaties en onderwijs dat zich richt op de economische ontwikkeling van vernieuwende technieken. Directeur Pierre van Kleef heeft de partners Ericsson, Hoppenbrouwers Techniek, leverancier Festo en Avans Hogeschool bijeengebracht.
Uniek is ook de samenwerking met Avans Hogeschool. Jaarlijks zullen ongeveer tweehonderd studenten en dertig docenten van verschillende studierichtingen in de praktijk met dit basismodel met de nieuwste technieken gaan experimenten. Tenminste, ze gaan een digitale kopie maken. Daarop kunnen ze alle toepassingen op afstand in gang zetten, testen, kijken wat er gebeurt en aanpassen. Bedrijven die willen weten of een ‘smart factory-oplossing’ voor hen haalbaar is, kunnen hier ook terecht. Die modernisering is op zich hard nodig. Waar Nederland wel een bijna maximaal bereik heeft voor mobiele verbindingen, loopt de maakindustrie volgens de partners in het project hopeloos achter op de toepassing van hoogwaardig 5G-dataverkeer.
Om de maakindustrie betaalbaar te houden en dus in Nederland, is nieuwe technologie onmisbaar. De impact voor bedrijven is groot. Diverse bedrijven doen mee aan de verdere ontwikkeling van fabriek van de toekomst, zoals Hoppenbrouwers Techniek, Festo en Ericsson. “Smart industry staat nooit stil”, zegt directeur Roel Hoosemans van Hoppenbrouwers dat met vijftien vestigingen en 1.500 medewerkers grote behoefte heeft aan technische studenten. “Hier is een revolutie gaande, maar vooral het midden- en kleinbedrijf schrikt ervoor terug. Voor veel bedrijven is niet tastbaar hoe ze hun bedrijf kunnen vernieuwen. Bij Gate2 kunnen ze cases uit hun bedrijf voorleggen. Hier is een laboratorium met alle technologie van een hele fabriek waar we met studenten voor hen de oplossing uitwerken en daarna compleet installeren.”
Bron: Brabants Dagblad
Illustratie: Festo
Type:
Vereniging
Contactpersoon:
Redactie VIP
Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem
Telefoon:
088 776 34 44
Reacties op deze content
Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.