Powered by:
mediacontent.nu

GroenvermogenNL voor boost waterstofprogramma

Sectornieuws 21-05-2021 om 10:09 - Industrie


GroenvermogenNL voor boost waterstofprogramma


Topsectoren Chemie, Energie en High Tech Systemen en Materialen (HTSM) bouwen samen met industriële partners en kennispartners aan de kansen van waterstof voor de energietransitie en in de groene chemie. Dit komt voort uit een investering van 338 miljoen uit het Nationaal Groeifonds.

“Nog niet eerder kende Nederland zo’n groot innovatie- en opschalingsprogramma voor de energie- en de grondstoffentransitie”, stelt Emmo Meijer. Het boegbeeld van de Topsector Chemie ziet samen met alle topsectoren dat waarmaken van de potentie van waterstof samenhangt met investeringen en ambities. Meijer: “GroenvermogenNL biedt nu de mogelijkheid voor Nederland om tot de Europese kopgroep te behoren.”

Waterstofprogramma

Het programma van GroenvermogenNL zet groot in op fundamenteel, toegepast en pre-competitief onderzoek. Maar ook op innovatieve pilot- en demonstratieprojecten en investeren in scholing en menselijk kapitaal. “GroenvermogenNL verzilvert de kansen die waterstof biedt voor Nederland om over te stappen op een duurzame industrie en samenleving.”

De partners van GroenvermogenNL zien de huidige investering als een hele belangrijke eerste stap om mee te bouwen aan een duurzaam energiesysteem, groene grondstoffen en de mondiale waterstofketen.

Cross-sectorale samenwerking

“Uiteindelijk moeten we ons ook in Nederland committeren aan de opschaling van waterstof en bijbehorende grootschalige investeringen”, licht Manon Jansen, boegbeeld van de Topsector Energie, toe. Dat vraagt naast investeringen met geld ook om cross-sectorale samenwerking en een integrale aanpak. Jansen vervolgt: “Vandaar mijn enthousiasme dat drie topsectoren de handen ineenslaan. Samen met onze partners gaan we door te innoveren en op te schalen de kansen van waterstof en groene chemie voor de Nederlandse economie en de energie- en grondstoffentransitie waarmaken.”

Boost

Naast de doelen van de energie- en grondstoffen-transitie, draagt GroenvermogenNL ook sterk bij aan de kracht van ondernemend Nederland. “GroenvermogenNL creëert geweldige kansen voor de toeleverende hightech-maakindustrie op het gebied van elektrolyse, systeemintegratie en materialen”, aldus Marc Hendrikse, boegbeeld topsector Htsm. “Door technische innovatie te koppelen aan scholing en arbeidsmarkt, zorgt GroenvermogenNL voor een impuls waar zowel samenleving, economie, als bedrijfsleven van profiteren.”

Bron: PompNL

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.