Powered by:
mediacontent.nu

Industriële productie blijft ook in 2023 gedrukt

Sectornieuws 04-11-2022 om 10:14 - Industrie


Industriële productie blijft ook in 2023 gedrukt


Ondanks dat de energieprijzen nu redelijk onder controle lijken, verwacht ING Research dat deze in 2023 toch weer flink oplopen. Dit heeft veel gevolgen voor energie-intensieve deelsectoren in de industrie. Dit stelt het onderzoeksbureau van ING in het onlangs gepubliceerde Vooruitzicht Sectoren.

Eén van de hoofdredenen dat de energieprijzen naar alle waarschijnlijkheid weer stijgen in 2023, is de gasvoorraad van de Europese Unie. Dit jaar had de EU nog een voorraad gas uit Rusland om een paar maanden de gasvoorraden te vullen. Deze voorraden zijn volgend jaar waarschijnlijk op. De markt verwacht voor 2023 daarom gas- en elektriciteitsprijzen van 135-140 euro/MWh en 300-450 euro/MWh, en dat is respectievelijk 7 tot 10 keer zo hoog als in de jaren voor de energiecrisis. Het blijft dan ook van groot belang dat bedrijven en huishoudens flink energie besparen.

Industrie

Hoewel het productieniveau van dit jaar weliswaar hoger ligt dan een jaar geleden, is er sinds de productiepiek in april sprake van krimp. Zo lag in augustus de productie 3% lager dan in april. Ondanks de dalende tarieven, liggen de gas- en elektriciteitsprijzen nog op een historisch hoog niveau. Dit leidt tot een tweedeling: in de energie-intensieve industrietakken komt de productie de afgelopen maanden steeds verder onder druk te staan, terwijl vooral de technologische industrie voorlopig nog profiteert van de goed gevulde orderboeken.

De meest energie-intensieve bedrijven in bijvoorbeeld de chemie, kunststof- en basismetaalindustrie zien zich vanuit bedrijfseconomische overwegingen steeds vaker genoodzaakt hun productie deels stop te zetten. Naar verwachting blijven, behalve de afkoelende internationale economie, ook de aanhoudend hoge gas- en elektriciteitsprijzen de industriële productie tot in 2023 drukken.

Meer weten over de verwachtingen voor de Transportsector en detailhandel? Lees het hele artikel op IndustrieVandaag.

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.