Powered by:
mediacontent.nu

Miljoenen extra naar communicatie en externe woordvoerders onder Rutte III

Medianieuws 30-04-2021 om 10:52 - Media


Miljoenen extra naar communicatie en externe woordvoerders onder Rutte III


De Rijksoverheid heeft onder het kabinet-Rutte III miljoenen extra uitgegeven aan communicatiemedewerkers en externe woordvoerders. Dat blijkt uit cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ministeries deden de afgelopen drie jaar 64 keer een beroep op de ‘externe communicatiepool’. Hierin zitten strategisch communicatieadviseurs en woordvoerders die snel inzetbaar zijn om ministers en staatssecretarissen in moeilijke omstandigheden te adviseren. Zij zijn in te huren voor opdrachten van maximaal 1.500 uur waarmee ze maximaal 180.000 euro (exclusief btw) kunnen verdienen.

Ruim 6 miljoen euro

In bedragen uitgedrukt, werd vorig jaar ruim drie keer zo veel uitgegeven aan externe voorlichters en adviseurs ten opzichte van 2018: 3,2 miljoen euro tegenover iets meer dan 1 miljoen. In totaal waren alle ministeries in drie jaar tijd ruim 6,2 miljoen euro kwijt aan inhuur. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaf in die periode het meeste uit: ruim 1,8 miljoen euro voor vijftien opdrachten. Alleen vorig jaar al huurde dat ministerie negen extra adviseurs in. Volgens de RVD allemaal vanwege de coronacrisis, aldus EenVandaag.

Kwart meer communicatiemedewerkers

Tegelijkertijd groeide het totaal aantal ambtenaren dat zich met communicatie bezighoudt onder kabinet-Rutte III met ruim een kwart. Op dit moment houden volgens EenVandaag 811 fte zich bezig met communicatie en voorlichting op de twaalf Haagse ministeries. Aan het begin van Rutte III waren dat er 633. Ook in de jaren daarvoor lag het aantal communicatiemedewerkers rond dat niveau.

Vooral meer communicatieadviseurs

De grootste groep medewerkers (148 fte) houdt zich bezig met communicatieadvies, gevolgd door publieksinformatie (115 fte) en persvoorlichting (111 fte). Daarnaast zijn er ook speechschrijvers (34,5 fte) en media-analisten (63 fte). Vooral het aantal communicatieadviseurs groeide onder Rutte III hard, met bijna 50 procent.

EenVandaag meldt dat volgens de RVD de toename meerdere oorzaken heeft. Zo zijn ministeries meer werk gaan maken van ‘webcare’ om vragen van mensen via bijvoorbeeld social media te beantwoorden. Ook is het aantal ministers en staatssecretarissen onder Rutte III groter dan onder Rutte II. “Er zijn meer Kamervragen te beantwoorden, er worden meer werkbezoeken afgelegd en hierover wordt ook actief verantwoording afgelegd via de socialemediakanalen van de bewindslieden”, meldt de RVD.

Bron: EenVandaag

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.