Powered by:
mediacontent.nu

Nederland en Japan gaan samen smart industry versterken

Sectornieuws 10-02-2021 om 13:28


Nederland en Japan gaan samen smart industry versterken


Nederland en Japan hebben tijdens een driedaagse virtuele handelsmissie afgesproken om samen te werken aan het versterken van smart industry in beide landen, aldus rijksoverheid.nl. Het benutten van innovatieve, digitale technologieën in de industrie staat volgens het persbericht centraal in deze sector en beide landen zien veel kansen op toekomstige inkomsten en banen.

Aan de missie met als thema digitale economie hebben bijna 600 Nederlandse en Japanse bedrijven, kennisinstellingen en organisaties deelgenomen onder leiding van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Volgens Keijzer  zet Japan sterk in op digitale technologie voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en realiseren van economische groei. “Daarom is er veel interesse in Nederlandse expertise in sectoren als innovatieve landbouw, financiële dienstverlening, hightech industrie en online marketing”, aldus Keijzer. “De missie heeft geleid tot concrete samenwerkingen op gebieden als smart industry en fintech. Veel deelnemers hebben bovendien contacten gelegd met branchegenoten of investeerders om het gezamenlijk ontwikkelen van producten of diensten te gaan verkennen.”

Sleuteltechnologieën en halfgeleiders

Keijzer en de Japanse minister Yasumasa Nagasaka van Economie, Handel en Industrie) spraken tijdens de missie over intensivering van de samenwerking bijvoorbeeld op het gebied van sleuteltechnologieën en halfgeleiders. Dit gesprek markeerde ook de start van de Nederlands-Japanse smart industry dialoog. Dit langjarige initiatief heeft als doel om bijvoorbeeld gezamenlijk de (productie)kosten terug te brengen van industriële chips. Deze vormen een belangrijke basis voor groei van deze sector.

Ook hebben beide landen afgesproken om te onderzoeken of toeleveranciers van high tech industrie elkaar kunnen aanvullen, zodat toeleveringsketens slim gecombineerd kunnen worden. Japanse bedrijven hebben aangegeven graag te willen samenwerken met onder andere Brainport Industries in Eindhoven en 3D Makerzone in de regio Haarlem-Amsterdam.

Samenwerking in agrosector

De missie heeft volgens het bericht van de Rijksoverheid ook de basis gelegd voor verdere samenwerking tussen bedrijven in de agrosector. Japan heeft een hightech industrie die sterk is in robotisering en sensoren, terwijl Nederland wereldleider is in agrokennis en praktische toepassingen. Tijdens de missie werden innovatieve oplossingen gepresenteerd in de zuivel-, aardappel- en glastuinbouwsector zoals de autonome draaiende kas, een zelfrijzende tractor en plukrobots.

Samenwerkingsafspraken fintech

Tijdens de missie hebben de brancheorganisaties Holland Fintech en Fintech Association of Japan samenwerkingsafspraken ondertekenden in aanwezigheid van de staatssecretaris. Fintech is een snelgroeiende sector waarin met digitale technologie innovatieve financiële producten en diensten worden ontwikkeld die de manier waarop we met geld omgaan vereenvoudigen en versnellen. Nederland is internationaal vooruitstrevend op dit gebied en er liggen mogelijkheden om startups te laten doorgroeien en kennis uit te wisselen door samen te werken met technologisch georiënteerde landen als Japan.

Bron: Rijksoverheid

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.