Powered by:
mediacontent.nu

Nederlands consortium helpt Antwerpen met grootschalig warmtenet

Sectornieuws 23-09-2022 om 10:55 - Industrie


Nederlands consortium helpt Antwerpen met grootschalig warmtenet


Een consortium van Nederlandse partijen ondersteunt Antwerpen met de aanleg van een grootschalig warmtenet. Antwerpen heeft hiermee de ambitie om circa 33.5000 woningen te verwarmen met restwarmte die afkomstig is van de haven van Antwerpen.

Met het gebruik van restwarmte wil Antwerpen een stap zetten in zijn plannen voor de energietransitie. Daar is nog een wereld te winnen, want momenteel wordt liefst 99% van de warmte die de Belgische stad gebruikt opgewerkt uit fossiele brandstoffen zoals stookolie en gas.

Twee extra voordelen

Naast de bijdrage aan een groenere energievoorziening levert restwarmte nog twee voordelen op voor gebruikers: het zorgt voor een hogere leveringszekerheid en voor een stabielere energieprijs.

Het project bevindt zich nog in de ontwerpfase, en wordt ondersteund door een consortium van Nederlandse partijen, dat bestaat uit ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, adviesbureau Over Morgen en advocatenkantoor AKD.

De haven van Antwerpen is één van de grootste van Europa. In dit gebied zijn ook zeer veel industriële en chemische bedrijven gevestigd. Deze ondernemingen produceren gigantische hoeveelheden restwarmte, die via een ondergronds warmtenet de aangesloten woningen kunnen opwarmen.

Vraagstukken

“Samen bekijken we hoe we de stad van een warmtenet kunnen voorzien”, zegt een woordvoerder van het consortium. “Daar horen vraagstukken bij zoals het bepalen van de locaties, welke soorten gebouwen al dan niet worden aangesloten en welk marktmodel en beleid gebruikt wordt om de toegang tot het net te regelen.”

Inmiddels is duidelijk dat het eerste deel van het warmtenet wordt aangelegd in het noorden van de stad, onder andere in de wijken Luchtbal en Rozemaai. De keuze voor deze locatie is niet vreemd: de haven en dus ook de grote hoeveelheid restwarmte bevindt zich eveneens in het noorden van de stad.

Ook is al rekening gehouden met de uitbreiding van het warmtenet. Zo is het de bedoeling om parallel aan een groot deel van de Antwerpse ring leidingen aan te leggen zodat ook andere delen van de stad eenvoudig op het netwerk kunnen worden aangesloten.

Bron: Consultancy

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.