Powered by:
mediacontent.nu

‘Netcongestie blokkeert energietransitie’

Sectornieuws 27-08-2021 om 10:13 - Industrie


‘Netcongestie blokkeert energietransitie’


Het Nederlandse elektriciteitsnet komt onder druk te staan. We gebruiken steeds meer elektriciteit en deze is vaker afkomstig van lokale duurzame bronnen. Het Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) biedt een oplossing, zo schrijft Topsector Energie. “We moeten ons elektriciteitsnet anders gebruiken, wil de energietransitie een succes worden.”

“Steeds meer partijen produceren energie. Zeker kleine bedrijven, zoals de bouwmarkt om de hoek. Hun elektriciteit komt vaak van duurzame bronnen. Denk aan zonnepanelen en windmolens”, zegt directeur Pol van der Linde, van ETPA. “Maar deze energieproductie is grillig: bij veel zon en wind hebben de bedrijven soms een energieoverschot, dat ze dan willen verkopen. Bij te weinig zon en wind moeten ze juist energie ínkopen. Tot voor kort was er geen plek waar ze die in- en verkoop snel en eenvoudig konden regelen. Maar sinds 2017 wel. Toen ging ETPA live, een platform dat ik in 2014 samen met een partner had opgericht.”

Transparante handel

“Op ons platform kunnen grote én kleine marktpartijen elektriciteit aanbieden en afnemen”, vervolgt Van der Linde. “Heb je te weinig of juist te veel elektriciteit? Bij ons kun je die heel transparant en flexibel kopen of verkopen. ‘Hoe meer partijen via ETPA handelen, hoe makkelijker het wordt om netproblemen op te lossen die ontstaan door de toename van duurzame energiebronnen. Congestie is zo’n probleem: het netwerk heeft dan op een bepaalde plek meer energie dan het daar aankan.”

Andere oplossing

Traditioneel vergroten netbeheerders Stedin en TenneT waar nodig de capaciteit om congestie op te lossen. “Maar het duurt relatief lang voordat gestart kan worden met graven om nieuwe kabels te leggen”, weet Van der Linde. “En er moeten zulke grote delen van het net vervangen worden, dat er een ook andere oplossing nodig is.”

Daarom ontwikkelden de netbeheerders met ETPA en TNO een project om congestie ook op een andere manier terug te dringen: COFLEX. Dat deden zij met financiering van de Topsector Energie. Doel van dit project is met slim congestiemanagement het lokale elektriciteitsnet te ontlasten. Zo is met de opgedane kennis van het COFLEX-project het instrument ‘Grid Operators Platform for Congestion Solution’ (GOPACS) ontwikkeld.

Platform voor congestiemanagement

Hoe GOPACS precies werkt? Van der Linde: “Met dit instrument kun je elke elektriciteitsorder op ons ETPA-platform een code geven. Die geeft informatie over de exacte locatie van die order in het net. Zo weet je precies waar de order vandaan komt en de stroom heengaat – en dus hoe elektriciteit over het net beweegt. Door vervolgens op de juiste plekken specifieke hoeveelheden energie te kopen en verkopen, kun je de knelpunten wegnemen of zelfs voorkomen.”

Ook GOPACS zal het congestieprobleem niet volledig kunnen oplossen, stelt Van der Linde. “Maar het kan zeker bijdragen aan die oplossing.” Hij benadrukt het maatschappelijke belang van deze bijdrage. “We hebben in Nederland grote duurzame ambities. En het is goed dat steeds meer energie in Nederland van duurzame bronnen komt. Maar dat moet ons elektriciteitsnet wel aankunnen. Netcongestie dreigt nu de energietransitie te blokkeren. Het is cruciaal voor onze toekomst om die blokkade op te heffen.”

Bron: Topsector Energie

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.