Powered by:
mediacontent.nu

Vertrouwen industrie-ondernemers minder positief

Sectornieuws 07-01-2022 om 08:45 - Industrie


Vertrouwen industrie-ondernemers minder positief


Volgens cijfers van het CBS waren ondernemers in de industrie afgelopen december minder positief dan daarvoor. Het vertrouwen daalde van 12,7% in november naar 10,2% in december 2021.

Dit percentage vertrouwen van ondernemers in de industrie ligt echter nog sterk boven het gemiddelde van de afgelopen twee decennia (0,7%). November 2021 werd de piek bereikt (12.7%) en het absolute dieptepunt in dit vertrouwen was in april 2020. Toen de coronapandemie net begonnen was en veel onzekerheid met zich meebracht, was de waarde -28,7%.

Verslechterd oordeel verwachte bedrijvigheid en voorraden

De ondernemers in de industrie oordeelden in december vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid en hun voorraden gereed product. Ook hun oordeel over de orderpositie was minder positief.

Wel zijn ondernemers positief over hun productiegrootte. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.

Over de voorraden gereed product zijn de oordelen overwegend negatief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is wat groter dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

Ondernemers in elektrotechnische en machine-industrie meest positief

In meer dan de helft van de branches in de industrie nam het vertrouwen af. Het sterkst daalde het vertrouwen in de voedings- en genotmiddelenindustrie. De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren net als de afgelopen paar maanden het meest positief.

Groei productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 2021 bijna tien procenthoger dan in oktober 2020.

Bron: CBS

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.