Powered by:
mediacontent.nu

Wetenschap zegt: ‘Door gebruik van moeilijke woorden lijk je dom’

Onderzoek 30-07-2021 om 10:37 - Media - Onderzoek


Wetenschap zegt: ‘Door gebruik van moeilijke woorden lijk je dom’


Er wordt vaak gesteld dat eenvoudige taal beter is om iets goed over te brengen. Maar is dat wel zo? In dit artikel bekijkt dr. Esmeralda Kleinreesink van De Pitchcoach wat de wetenschap hierover zegt. Want, zo stelt zij, wie heeft nooit een moeilijk woord in een tekst of presentatie gestopt om slimmer over te komen?

Wie hierop ‘nee’ zegt, is volgens Kleinreesink de uitzondering. Onderzoek laat namelijk zien dat bijna iedereen (86 procent) dat doet. Slimme mensen gebruiken moeilijke woorden, dus dan laten moeilijke woorden je slimmer lijken, nietwaar?

Lage status

Dat denken mensen op lage status universiteiten ook, want zij gebruiken meer jargon dan mensen aan betere universiteit, blijkt volgens onderzoekers Brown, Anicich & Galinsky. Hoe lager een universiteit staat op de US News and World Reports universiteitsranglijst, hoe lastiger leesbaar de titels van hun proefschriften zijn. Ze zijn langer en hebben moeilijkere woorden met meer lettergrepen.

Laten moeilijke woorden je slimmer lijken?

Is het dus een slimme strategie om moeilijke woorden te gebruiken? Word je daarmee ook slimmer ingeschat? “Nee”, zeggen wetenschappers. Het is juist omgekeerd. Hoe helderder en eenvoudiger je iets uitlegt, hoe slimmer je wordt ingeschat door je publiek en hoe overtuigender je bent.

Lees het hele artikel met verdere onderbouwing via onderstaande link.

Bron: FrankWatching

Downloaden is alleen mogelijk wanneer je bent ingelogd. Klik hier om in te loggen.

Redactie VIP

Type:
Vereniging

Contactpersoon:
Redactie VIP

Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem

Telefoon:
088 776 34 44

Over Redactie VIP:
Journalisten willen graag de nieuwste trends en ontwikkelingen delen met hun lezers, en voorlichters willen informatie op alle beschikbare platformen delen met hun publiek. De VIP is het hart van deze kruisbestuiving.

Lees meer

Reacties op deze content

Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.