De Telecommunicatiewet verandert per 1 juli 2021. Deze wet kan veel impact hebben op de manier waarop bedrijven potentiële klanten werven of benaderen via telemarketing. In een heel helder artikel heeft Marc Borgers van Frankwatching de belangrijkste veranderingen in de wet in kaart gebracht.
Heel belangrijk aan de nieuwe Telecomwet is de nadruk op de opt-in. Voor diverse klantcontacten golden al varianten van opt-in maar die zijn nu dus uitgebreid en aangescherpt. Opt-in betekent dat een klant nadrukkelijk toestemming geeft om te mogen worden benaderd voor verkoop- en marketingcontacten. Dit geldt voor zowel telefonische contacten als per e-mail.
Hieronder de 7 belangrijkste veranderingen, volgens Borgers:
Wanneer een bedrijf potentiële klanten telefonisch wil benaderen met een commerciële, charitatieve of ideële boodschap, moet hiervoor toestemming zijn gegeven.
Het Bel-me-niet register gaat er vanuit dat mensen altijd ongevraagd telefonisch benaderd mogen worden. Wie dit niet wil, moet zich uitschrijven. Dit heet een opt-out-methode. Dit verandert dus op 1 juli met de plicht tot opt-in.
Is het telefoonnummer verkregen bij een verkoop, dan mag een bedrijf wel bellen. Ook met een commerciële boodschap. Maar dan alleen om eigen en gelijksoortige producten of diensten aan te bieden. Voor goede doelen is de definitie wat ruimer.
Bij een klantrelatie mag je deze klant tot drie jaar na de overeenkomst, donateurschap of laatste afname telefonisch benaderen.
De wetswijziging heeft vooral invloed op koude acquisitie richting mensen die nog geen klant zijn en waar nog geen relatie mee bestaat. Een bedrijf mag mensen, natuurlijke rechtspersonen zoals een eenmanszaak, v.o.f. en maatschappen, zonder opt-in niet meer bellen. Zakelijke rechtspersonen zoals NV, BV, coöperaties, verenigingen en stichtingen mogen wel voor ‘koude’ acquisitie worden gebeld.
De Code voor Telemarketing schrijft al voor dat bellen met een herkenbaar nummer gewenst was. Nu verbiedt de Telecomwet telemarketing met een anoniem telefoonnummer.
Om opt-ins te mogen gebruiken, moet een bedrijf per 1 juli 2021 kunnen aantonen dat de opt-in is afgegeven. Net zoals met e-mailmarketing.
Bron: Frankwatching
Type:
Vereniging
Contactpersoon:
Redactie VIP
Adres:
Postbus 2047, 4200 BA Gorinchem
Telefoon:
088 776 34 44
Reacties op deze content
Om reacties te kunnen plaatsen en bekijken moet je ingelogd zijn. Klik hier om in te loggen.